Problemet:
Många problem kan beskrivas som ”öppna”, dvs. det finns ingen enda korrekt lösning. En arbetsgrupp som ska lösa ett öppet problem kan ibland tendera att låsa sig vid att de måste hitta ett tillräckligt bra – ett bästa – alternativ och då är det lätt att låsa sig. Till slut kan det bli svårt att formulera ens något enda alternativ.
Metod:
Låsningen kommer till stor del av att man försöker göra två saker samtidigt: Både generera alternativa lösningar och samtidigt värdera dem. Lösningen på detta ligger i att separera jobbet i två tankesteg.
Steg 1: Många alternativ
I det första steget gäller det att generera så många alternativ som möjligt (men utan att värdera dem).
Det spontana fokus på om ett visst alternativ är bra eller inte som gärna infinner sig, kan motverkas genom att man bestämmer hur lång tid man ska hålla på och försöker komma på så många alternativ som möjligt under den tiden. Det går ofta bättre om man sätter upp som mål att generera ett mycket högt antal alternativ, t.ex. 40 eller 100 alternativ. Poängen är att målet är vara så högt att det blir orimligt att vänta sig annat än att många av alternativen är orealistiska eller bara varianter på samma tema; det ska bli en ”tävling” i att hinna hitta på många varianter. Man skapar då en tidpress som tvingar deltagarna att bortse från det potentiella värdet av en idé och i stället se varje förslag som ett bidrag till antalet genererade idéer.
Hur många alternativ ska man skapa? Hur länge ska man hålla på? Det vet man givetvis inte säkert i förväg, så det enklaste är att sätta målet (Antal alternativ) högt, men samtidigt begränsa tiden för att generera alternativ, så att man får rimlig tid kvar för att sortera dem.
Steg 2: Andra steget: Sortera och värdera
Först i ett andra steg sorterar och värderar man alternativen.
Kolla Möte för att sortera och prioritera många alternativ för olika sätt att genomföra Steg 2.