”Team sitta tätt” (Gammalt djungelordspråk)

Problemet:

Mötesdeltagarna sitter visserligen med vid mötena, men drar sig fysiskt undan, sysslar med annat, passar på att titta i sina smartphones, m.m., i stället för att visa att de följer med när andra talar.

Metod:

Genomför mötena i en mindre lokal, en där det blir kortare fysiskt avstånd mellan deltagarna.

I de typiska ”styrelserummen” eller konferensrum som finns i många kontor hamnar deltagarna långt ifrån varandra, med stora bordsytor som skiljer dem åt. Det kan visst vara praktiskt med stora bord som många ryms runt, men de fungerar också som skiljeväggar, som ökar också det sociala avståndet, särskilt när man är färre deltagare än som bordet rymmer.

Möblera om. Prova med ett fikabord, eller inga bord alls (Se Stå-upp-möte). Är bordet omöjligt att flytta eller ta bort, så bestäm att ni ska sitta runt ett hörn eller i ena änden av det stora bordet. Gör vad som är möjligt för att minska det fysiska avståndet mellan deltagarna. Det gör det svårare att koppla bort varandra, de distansmarkerande datorskärmarna eller pappershögarna får helt enkelt inte plats. I stället får man lättare ögonkontakt och får lättare att fokusera på varandras bidrag, liksom det blir lättare att påkalla de andras uppmärksamhet.


Rubriken? Tja, här har vi blandat ihop det litet. I Gröngölingsboken från 1960-talet, som var en samling goda scoutråd sammanställda av Kalle Ankas tre söner Knatte, Fnatte och Tjatte, användes talesättet ”Sitta tätt” (då beskrivet som ”indianskt talesätt”) för att förklara att om man sitter nära varandra behövs ingen stor lägereld. Och ”djungelordspråk” är ett begrepp från serietidningen Fantomen…