Sprint retrospective: Agilt verktyg för att förbättra teamets arbetssätt

Problemet:

Jobbet i teamet tuggar på. En del av jobbet går bra, men annat skaver och tycks inte bli bättre eller försvinna. Vi gör samma slags misstag om och om igen och utvecklas inte.

Metod:

Sprint retrospective (Eller Sprintretrospektiv, sprintåterblick eller erfarenhetsmöte. Många alternativa termer florerar på svenska…) är en typ av möte definierat i den agila metoden Scrum. Sprint retrospective är ett möte när utvecklingsteamet i skarven mellan två sprintar (Arbetscykler) ägnar ett par timmar (Max 3! Time-boxing!) åt att utvärdera och förbättra sin egen arbetsprocess. Har man inte organiserat arbetet i sprintar så får man hitta andra intervaller för sådana möten.

Syftet är att bli bättre genom att direkt komma överens om och sätta ändringar i verket.

Det är ett helt internt möte i teamet. Det är vanligt att mötet organiseras utifrån tre enkla frågor:

  • Vad har fungerat bra?
  • Vad har fungerat sämre?
  • Vilka förändringar ska vi genomföra nu?

De aspekter av arbetet man enligt Scrum bör arbeta med är teammedlemmarna själva och deras sätt att samarbeta, arbetsprocesser och verktyg man använder.

Och slutligen bör man också diskutera sin Definition of Done, dvs. hur man lyckas definiera vad som avgör om en arbetsuppgift är klar eller inte. (Att diskutera Definition of Done är inte särskilt vanligt att göra i andra team annat sådana som arbetar med IT-utveckling. Men det är inte så dumt att pröva! Ofta skapar olika uppfattningar om vad ”klart” egentligen innebär både irritation i teamet och hack i arbetet, det blir ofta krångligt när man lämnar över ett delresultat till nästa led i en kedja och tvingas att korrigera, komplettera, städa upp, och liknande.)

Poängerna med mötet är flera:

  • De ger den lilla arbetsgruppen en formell arena där man diskuterar hur man arbetar. Då ökar sannolikheten att sådana samtal blir av.
  • Man gör det direkt i anslutning till ett naturligt avbrott i arbetsflödet, när erfarenheterna är färska.
  • Har man mandat att själva bestämma om förändringar och kan sätta dem i verket direkt, ökar upplevelsen av att man räknas, blir lyssnad på och kan påverka sin arbetssituation. Då ökar också sannolikheten att man följer de beslut som tas i teamet.

En viktig sak för att lyckas med Sprint retrospective-möten är att deltagarna verkligen är aktiva och engagerade. Då gäller det att mötet leds genom  facilitering, alltså att mötesledaren fokuserar på mötets process och försöker att inte lägga sig i själva sakfrågorna. Det senare måste överlåtas så mycket som möjligt till de andra deltagarna.


Sprint retrospective definieras på ett bra sätt i manualen för den agila metoden Scrum:
Schwaber, K., & Sutherland, J. (2020). The Definitive Guide to Scrum: The Rules of the Game (Nov. 2020).