Området projektledning vid Handelshögskolan i Karlstad
2016 hade vi utvecklat och bedrivit undervisningsområdet Projektledning i fjorton år. Centrum var magisterprogrammet i projektledning, en ett-årig utbildning på masternivå, men vi deltog också i en lång rad andra utbildningsprogram med kortare projektkurser. Verksamheten hade blivit en framgångssaga för universitetet, men flerdubbla sökande på varje utbildningsplats varje år och höga utvärderingar av studenterna. 2006 fick arbetsgruppen kring programmet universitetets pedagogiska stipendium, bland annat med motiveringen att arbetslaget ”visar hur mycket man kan åstadkomma när man samlar personer med olika kompetenser och låter dem samarbeta”. Nu, 2016, försökte vi formulera hur vi arbetade praktiskt och de tankar som låg bakom detta, i ett bidrag vid en intern universitetspedagogisk konferens.
Vårt arbetssätt i korta punkter:
- Vi börjar kursutveckling genom att fråga oss vad studenterna behöver göra för slags saker för att lära sig det som kursmålen beskriver. Sedan hittar vi på ett flöde av sådana aktiviteter. Det blir kursen.
- Vi planerar kurserna som sammanhängande helheter av aktiviteter och material (Det finns en genomgående en röd progressions-tråd genom varje enskild kurs som syns i flödet av aktiviteter).
- Vi lägger omsorg om att instruktioner och material är tydliga och överblickbara för studenterna. En stabil miljö kring kursen gör att de kan fokusera på innehållet.
- Kurserna utformas fristående från enskilda lärare, de utvecklas och förvaltas av lärarteamet som kollektiv (Det innebär t.ex. att allt undervisningsmaterial är gemensamt och att inte någon enskild lärare själv ”äger” en kurs).
- Varje enskilt kurstillfälle bemannas av flera lärare i nära samarbete (Då måste vi prata med varandra! ”Hur gick det för dig i går?”).
- Vi har avsiktligt skapat många informella arenor där undervisningsarbetet spontant hamnar i lärarnas fokus, t.ex. genom att vi planerar och bemannar kurserna terminsvis tillsammans som grupp, aldrig delar upp en kurs i delar som varje lärare sedan sköter själv, vi äter ofta lunch tillsammans: Vi pratar helt enkelt mycket om vår undervisning med varandra.
Jansson, T., & Ljung, L. (2017). En pedagogisk modell i praktiken (Området projektledning vid Handelshögskolan i Karlstad). I M. Johansson & L. E. Johansson (Red.), Studentcentrerat lärande, bedömning och examination: Vol. 2017:01 (s. 9–51). Universitetspedagogiska enheten vid Karlstads universitet.