Lennart Ljung och jag har tillsammans skrivit flera läroböcker om projektledning:
Projektledning: Klassiskt, agilt och flexibelt (2023) Studentlitteratur.
Baksidestext: Projektledning kräver både struktur och kreativitet. Klassiska metoder betonar det första, senare metoder, som agil projektledning och partnering, betonar det senare. Men det handlar inte om att välja det ena eller andra, utan om flexibilitet genom att balansera utifrån det unika projektet. Bokens fokus är vardagsprojekt på jobbet. Det är en praktisk bok, men teoretiskt väl underbyggd. Den riktar sig till universitets- och yrkesutbildningar, oberoende av ämnes- och branschområde.
Individer, grupper och ledarskap i projekt. (2017) Studentlitteratur.
Den första upplagan (2011) blev utsedd till årets projektledarbok av Svenskt Projektforum. Sedan förbättrade vi den i en ny upplaga 2017.
Baksidestext: Läroböcker om hur människor samarbetar brukar inte ha projekt – alltså tillfälliga arbetsgrupper, osäkerhet om mål, roller och den egna förmågan – som utgångspunkt. Den här boken ändrar på det. Individer, grupper och ledarskap i projekt beskriver, med projektet som utgångspunkt, vad som händer i de första mötena med andra, hur samarbetsnormer utvecklas och individers olikheter skapar gruppdynamik som för gruppen framåt. Boken skapar förståelse för hur konflikter uppstår och hanteras, hur samarbete utvecklas över tid, hur man tar upp och reagerar på varandras beteende och hur man leder andra. Texten illustreras med många exempelsituationer från verklighetens projektarbete.
Project leadership for individuals and teams. (2017) Studentlitteratur.
Den engelskspråkiga upplagan av Individer, grupper och ledarskap i projekt.
Hemligheten med projektledning. (2014) Liber.
(Först utgiven 2009 av TUK Förlag)
Varje projekt behöver särbehandling! För att kunna se vad som är det avgörande i just ditt eller dina projekt, måste du kunna ställa bra frågor. Först beskrivs fem typprojekt från yrkeslivet som är lätta att känna igen sig i. Tillsammans illustrerar de avgörande ledningsfrågor satta i sitt sammanhang. Därefter får du 15 diagnosfrågor man bör ställa om sina projekt. Med dem som stöd missar du inga avgörande områden. Det här är en bok för praktiker.
”…förtjänar att bli ett standardverk i projektledarutbildningar”
(Svenskt Projektforum)
(Numera enbart som e-bok)
Projektledningsmetodik (2004) Studentlitteratur.
Boken behandlar ingående projektledarens verktyg och tekniker för att definiera, avgränsa, planera, organisera, leda överlämna och avsluta projektuppgiften.